mandag 8. februar 2010

Vi har valgt å analysere en samtale fra Senkveld med Thomas og Harald som går på tv2 hver fredag. I dette klippet ser vi Truls, som er programledernes personlige assistent. Gjennom årene har han blitt sendt ut på forskjellige oppdrag og i denne samtalen har han vært på James Bond premiere for å servere kjendisene drikke. Det var en konkurranse om at Truls skulle drikke en drink sammen med hver kjendis og endte meg at han ble litt for full. Hendelsen kom på forsiden av VG dagen etterpå og han har også vunnet "Gyldne TV-øyeblikk" i Gullruten 2009 etter denne episoden. Senkveld er generelt et program med god stemning og programlederne har en god tone med gjestene.

Denne samtalen er et intervju som da kvalifiserer til en formell samtale. Siden begge parter kjenner hverandre såpass godt og Truls er en del av programmet, blir intervjuet veldig uformelt sammenlignet med andre intervjuer på dette på programmet. Det blir brukt mye ironi og selvironi, noe som gjør at samtalen blir morsommere og mindre formelle enn vanlige intervjuer. Det blir også brukt ord og uttrykk som ikke er spesielt vanlig å bruke i formelle intervjuer som for eksempel "Det ble rett og slett litt mye på deg?" Samtalen startet ved at Thomas holder opp avisen der Truls er på forsiden. Samtalen starter med et åpent spørsmål hvor Thomas sier "Hva i all verden skjedde her?" Videre forteller Truls at han har gjort det de fleste har gjort, å ta et par drinker for mye, så han unnskylder seg på en måte ved å si at det er ikke bare han som har gjort det. Det er en kontaktorientert samtale hvor de prater om personlige ting som at Truls har drukket alt for mye foran hele media-Norge.

Turbyttet foregår på den måten at Thomas stiller et spørsmål og Truls svarer på det. Spørsmålene er samtidig veldig åpne og det blir til at Truls forteller sin historie. Et eksempel på åpne spørsmål er at Harald spør Truls "Hva skjedde egentlig?"Dette gjør at Truls har muligheten til å fortelle historien på sin egen måte. Utenom dette tilfelle prater ikke Harald mye i intervjuet, men han avbryter Truls noen ganger ved å si "Ja", "okei", "nei" osv. Han sier også "Ja, jeg skjønner" når Truls forklarer som gjør at han ikke får fullført setningen sin fullstendig. Vi tror ikke Harald gjør dette bevist, men at han gjør det fordi han er så med i samtalen og det som foregår.

Tilbakemeldinger på det som blir sagt får vi gjennom fylleord for det meste fra Harald. Når Truls svarer på spørsmålene, svarer og gir også Thomas tilbakemeldinger og stiller nye spørsmål videre. Det er mye tilbakemeldinger som går på "ja", "mhm" og mye latter fra både publikum, programlederne og Truls. Når Truls forklarer at det ble for mye drikke, fortsetter Thomas med å spørre om hvordan det var å våkne opp dagen etterpå, noe som gjør at tilbakemeldingene bygger mye på det Truls sier og at det ikke er et veldig planlagt intervju.

Når det gjelder kroppsspråket er det som regel Truls som bruker mest av det. Gjennom hele samtalen bruker han hendene sine for å poengtere og fikler med ansiktet sitt. Det vi legger ekstra godt merke til er at hver gang han skal fortelle om episoden hvor han skjønner at konkurransen ikke var så lur, tar han seg til hodet. Dette skjer flere ganger gjennom intervjuet. Thomas bruker også en del hendene sine når han stiller spørsmål. Vi tror de gjør dette for å få frem sin mening sterkere.

Når intervjuet starter gjentar Truls seg flere ganger ved å si "Hva skal jeg si" flere ganger etter hverandre. Det samme skjer når Thomas spør hvordan det gikk, da spør Harald om det samme rett etterpå. Når Harald spør om det ble for mye alkohol på Truls, gjentar han og sier at det ble alt for mye på han. Han utfyller spørsmålet ved å si det samme han var blitt spurt om. Truls forsterker det han mener ved å si ordene flere ganger, bare ved å fylle den med fylle ord. Det blir brukt en del gjentakelser gjennom samtalen, men dette tror vi er på grunn av å forsterke det de mener eller at de gjør det ubevisst.

Ingen kommentarer: